Sankta Lucia

13 grudnia świętujemy. To dzień należący do świętej Łucji. Chociaż święta Łucja żyła we Włoszech, tradycja została przyniesiona do Norwegii i Szwecji z Niemiec. Święta Łucja znana jest jako ta, […]


13 grudnia świętujemy. To dzień należący do świętej Łucji. Chociaż święta Łucja żyła we Włoszech, tradycja została przyniesiona do Norwegii i Szwecji z Niemiec. Święta Łucja znana jest jako ta, która niesie światło. Stąd też wyrosła tradycja, że 13 grudnia w wielu szkołach, przedszkolach czy kościołach w Norwegii jest pochód dzieci niosących światło. Dzieci ubrane są w długie, białe szaty przewiązane pasem. W rękach niosą świece lub inny rodzaj światełek, a na głowach mają korony. Bardzo popularna w ostatnich latach jest korona ze światełkami. Oczywiście, nikt nie zapala na głowach dzieci świeczek, jednak można kupić w sklepach specjalne korony z lampkami, wyprodukowane specjalnie na ten dzień roku. W związku z tym, że większość szkół i przedszkoli świętuje tego dnia, korony oraz stroje „dla Łucji” można kupić w grudniu czy nawet już miesiąc wcześniej, w Norweskich sklepach.

Dzieci, idąc w pochodzie, śpiewają piosenkę o świętej Łucji. Oto słowa tej piosenki w języku norweskim:

Sankta Lucia
Svart senker natten seg i stall og stuer.
Solen har gått sin vei, skyggene truer.
Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys,
Sankta Lucia, Sankta Lucia!
Natten er mørk og stum. Med ett det suser
i alle tyste rom som vinger bruser.
Se på vår terskel står, hvitkledd med lys i hår,
Sankta Lucia, Sankta Lucia!

Tego dnia dzieci jedzą też ciasteczka świętej Łucji, zwane w Norwegii lussekatter. Są to ciastka z dodatkiem szafranu i kardamonu.
Oto przepis na lussekatter:

Ingredienser
150 gram smør
1/2 liter melk
1 1/2 dl sukker
1 pakke gjær
2 ts malt kardemomme
1 1/2 gram safran eller en strøken ts gurkemeie
1/2 ts salt
1 sukkerbit
850 gram hvetemel
Rosiner

Fremgangsmåte
1. Lussekattene skal være gule. Gulfargen får de fra det eksklusive krydderet safran. Gurkemeie er imidlertid langt rimeligere og kan evt erstatte safranen.
2. Smelt smøret og tilsett lunken melk. Væsken skal ha 37 grader. Rør ut gjæren i litt av væsken, og bland.
3. Knus safran (eller gurkemeie) og sukkerbiten sammen med mel, salt, sukker og kardemomme. Rør i væsken og arbeid deigen godt. La den heve til dobbel størrelse, dekket med plastfolie.
4. Trill ut emner som er 2 cm i diameter og 16 cm lange, og form dem som en S. Stikk rosiner i svingene. Del eventuelt emnet i to som to C’er med „ryggen” mot hverandre. Det er den mest typiske måten å gjøre det på.
Etterheves i cirka en halv time. Stekes deretter i 10-12 minutter på 210 grader.